Старовинні львівські сходи

У Львові завжди вміли робити сходи... Про це свідчать чудові зразки та, подекуди, шедеври у будинках старовинної частини міста. Важко уявити, що такі сходи були виготовлені у часи, коли майстри покладалися лише на свою уяву та досвід. Жодних комп'ютерних технологій, 3D проектування, готових планів, скачаних з інтернету, чи калькулятора для розрахунків - лише майстерність та талант. Що не кажіть, а таке не під силу, навіть, найдосвідшенішому професіоналу сьогодення.



Стародавні сходи Львова не лише гармонійно вписуються в інтер'єр будь-якого будинку, вони служать жителям довгі століття, незважаючи на те, що виготовлені з дерева. Думаю, кожен майстер мріє, щоб його творінням користувалися далекі покоління людей і з вдячністю згадували про нього, як це зараз робимо ми.

На жаль, час руйнує усе і, навіть, довговічність львівських сходів не вічна. Вони потребують негайної реставрації, інакше зникнуть назавжди. Звичайно, сходи можна відновити згідно фотографій чи описів, проте автентичність та усвідомлення їх віку буде втрачено. Ситуація настільки критична, що навіть ковані залізні перила та балясини вщент знищені часом та людьми.

Сучасна львівська влада в співпраці з німецькими партнерами та за фінансування ЮНЕСКО уже розпочала роботи по відновленні та реставрації сходів у старих австрійських та польських будинках. Проте процент таких реставрацій настільки мізерний, що робота займе багато років, за який усе буде безнадійно втрачено. Наприклад, на 2013 рік заплановане відновлення сходових кліток всього у трьох будинках центральної частини міста.

Деревяні сходи не схожі вироби з нержавійки чи металу. Вони старіють, руйнуються та втрачають свою красу. Такі сходи потребують постійного догляду для підтримання гарного вигляду і, що найголовніше, професійного догляду. Напевне тому покоління XXI століття віддає перевагу практичності, не бажаючи витрати свій час та лишні зусилля. Цим можна пояснити популярність металевих сходів, а також таких матеріалів, як граніт та камінь.

Використання промислових матеріалів - це не деградація, навпаки, крок уперед. А також вимога часу, адже в сучасному будинку не завжди впишуться дерев'яні класичні сходи. Зміна в плануванні та декоруванні інтер'єрів, вимагає від майстрів змінювати підхід до їх виготовлення. Нові ідеї, нові форми та конструкції, тому й нові матеріали, які дозволяють втілити усе, що душа забажає. А бажає вона багато, особливо серед молодих людей, для яких креативний та нестандартний підхід - основний критерій.

Старовинні львівські сходи металевими не заміниш. Сподіваємося, цього не станеться ніколи і Львів назавжди залишиться, таким як є і був до сьогодні.